torstai 26. helmikuuta 2009

Jokela-lautakunta vaatii kuria

Helsingin sanomat kertoo, että Jokelan koulusurmaa tutkinut lautakunta vaatii kiristyksiä aselupiin sekä internetin tehokkaampaa valvontaa.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Jokela-lautakunta+vaatii+kuria+internetiin/1135243846241
Toinen uutinen kertoo, ettei Jokelan ampuja saanut riittävää hoitoa.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Raportti+Jokelan+koulusurmaaja+ei+saanut+riitt%C3%A4v%C3%A4%C3%A4+hoitoa/1135243846188

Näitä kahta uutista vertailemalla ei löydä tästä lautakunnan raportista mitään järjellistä päättelyä sille, miten ampuma-aseiden saannin tiukentaminen olisi surmaa estänyt. Lukaisin myös itse raportin, eikä sekään oikein avaudu. Raportissa vain mainostetaan AAHY:n tekemää onnetonta ohjetta ampumalainsäädännön tulkinnalle, joka on sekavuudessaan huippuluokkaa.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmia ei olisi estetty tiukemmalla aselainsäädännöllä tai internetin valvonnalla. Tekijät olisivat löytäneet kyllä keinon toteuttaa itseään. Se olisi voinut viedä enemmän aikaa, mutta päättäväinen mieli löytää keinot. Ohjeita terrorismiin ja joukkotuhontaan löytyy niin internetistä, kirjastosta kuin elokuvistakin.

On helppo syyttää aseita ja internetiä. Kumpikin on välineenä väärissä käsissä arvaamaton, epäluotettava - tappavakin. Ase kuitenkin toimii vain käyttäjänsä käskyjen mukaan.

Peiliin katsominen, ongelman myöntäminen ja rehellisyys itselle ja muille on vain niin vaikea kohdattava. Näemmä liian vaikea.

Mikäli koulukiusaamiseen, syrjäytymiseen tai mielen vääristämän ideologian syntymiseen olisi pystytty puuttumaan kohtaamalla henkilö ajoissa, ei näitä tragedioita olisi tapahtunut. Kyse on vain ihmisten välisestä kanssakäymisestä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, kiitos siitä kuuluu niille päättäjille, jotka ovat olleet ajamassa alas mielenterveystyötä ja ajaneet koulut liian ahtaalle.

Kannattaisi pysähtyä ajattelemaan nyky-yhteiskunnan tehokkuusvaatimuksia uudelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti