tiistai 10. maaliskuuta 2009

Taantuma syvenee, mutta vastaanottotalous kukoistaa

Turun Sanomien verkkosivuilta sattui silmään uutinen, jossa kerrotaan Suomeen tarvittavan 50 uutta vastaanottokeskusta tämän vuoden aikana. Ks. linkki.

Kustannuksista ei uutisessa kerrota mitään, koska Suomessa kärsitään taantuman aiheuttamasta epävarmuudesta taloutta kohtaan. Yksinkertaisella matematiikalla 50 vastaanottokeskusta järjestää paikat 7500 turvapaikanhakijalle, jos jokaiseen keskukseen saadaan 150 paikkaa. Yksi paikka maksaa vuodessa jotain 40.000e ja 60.000e väliltä, riippuen siitä, onko turvapaikanhakija alaikäinen "lapsi" vai aikuinen. Tähän sitten lisätään vielä muut juoksevat menot turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista mm. poliisitoimessa selvitys- ja muina paperitöinä. Jostain pitäisi repiä siis yli 300 miljoonaa euroa. Vähintään. Lopulliset kustannuksethan ovat jotain tuon 300 miljoonan euron tuolla puolen. Uskoisin sen olevan huomattavasti lähempänä miljardia euroa. Turvapaikanhakijan aiheuttamat kulut kun ripotellaan pitkin budjettia eri virastojen ja eri menojen alle, jotta luku ei näyttäisi niin pahalta. Näin turvataan kukoistava monikulttuuribisnes, josta harva saa toimeentulonsa, mutta jota niin moni maksaa.

Asiasta tulikin mieleen, että yhden turvapaikanhakijan elättämiseen tarvitaan n. 10 - 13 normaalin palkansaajan koko verotuotto vuoden aikana. Melko kallista. Samalla rahalla, jonka yksi turvapaikanhakija Suomessa suomalaisille maksaa yhden vuoden aikana, autettaisiin n. 1000 pakolaista lähtömaassa vuoden ajan. Kaikki kuitenkin on niin suhteellista. Unicefin sivuilta voi käydä katsomassa miten pienellä rahalla kehitysmaassa saa terveydenhoitoa, ruokaa, lääkkeitä, koulutusta ja suojaa.

Lisäämällä vastaanottokeskuksia, lisäämme valtion eli veronmaksajien menoja. Lisäämällä vastaanottokeskuksia turvapaikanhakijoiden tarpeen vaatiessa, lisäämme myös Suomen mainetta vastaanottokykyisenä maana, joka tuo tänne lisää turvapaikanhakijoita. Ulkomaalaislain humanitaarisen suojelun pykälän perusteella kun voisimme antaa turvapaikan noin 1,8 miljardille ihmiselle maailmassa. He täyttävät humanitaarisen suojelun kriteerit köyhyyden, sotien ja luonnonkatastrofien maailmassa.

Verotuotto siis pienenee taantuman iskiessä, mutta turvapaikan hakeminen Suomesta on turvattava hinnalla millä hyvänsä, vaikka velkaa ottamalla. Tämä ja pari seuraavaa vuotta tulevat näyttämään sen suunnan, kuinka tulevat sukupolvet suhtautuvat näinä aikoina päätöksiä tehneisiin ja ne hyväksyneisiin ihmisiin. Asiaa kun miettii, niin en taida haluta lapsia. Hehän tämän kaiken lystin tulevat maksamaan ja ainakin itse olisin aika vihainen siitä, että joudun maksamaan jonkun toisen ottaman velan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti